Història

La nostra escola és una escola viva i que ha anat canviant al llarg del temps fins a existir com la coneixem avui en dia. Els seus orígens els trobem al segle XIII. 


Sembla que l'any 1240, Jaume I promou la creació d'una església sota l'advocació de Santa Maria del Miracle. L'escriptura de donació de l'església a l'ordre de la Mercè és de 1288. El convent va ser fundat pels mercedaris. Hi ha força signes de l'ordre de la Mercè en tota l'edificació, inclosa l'església.


Posteriorment va ser ocupat per gent diversa. Hi ha referències que els franciscans el van utilitzar com a centre d'ensenyament dels anys 30 als 50. Durant molts anys també hi van fer presència les carmelites Missioneres del Pare Palau.


En el claustre de la Mercè hi ha una placa que recorda la data de la fundació pel cardenal Benjamí d'Arriba i Castro, el dia 1 d'octubre de 1953, del Col·legi Episcopal de la Mercè.
L'arquebisbe Ramon Torrella en el pròleg del llibre que es va publicar en commemoració dels 40 anys del col·legi diu: "El Cardenal d'Arriba i Castro el va fundar com a cosa pròpia; diuen que hi posà part del seu patrimoni personal."


El Dr. Joan Martí Alanis, abans de ser bisbe de la Seu en va ser director de l'any 56 al 66.
Entre els anys 1965 i 1975 el col·legi es convertí en una escola mixta i a l'any 1986 passa a denominar-se Agrupació escolar Mare de Déu de la Serra donada la unió amb el Col·legi del Carme de les Carmelites Vedrunes.


El Carme i la Mercè, sota el nom d'agrupació escolar Mare de Déu de la Serra conviuen amb la singularitat de ser un centre escolar , amb una direcció però amb dos edificis i dues titularitats: les Carmelites Vedrunes i l'Arquebisbat de Tarragona.


L'any 2011, l'Arquebisbat de Tarragona va comprar les instal·lacions del col·legi de les Vedrunes i es va unificar no solament el nom sinó la titularitat del centre: Col·legi Mare de Déu de la Serra


El Col·legi Mare de Déu de la Serra pertany avui dia al grup d'escoles diocesanes gestionades per la Fundació Sant Fructuós.